نگاهی و یادی
در باره نویسنده کتاب تاریخ علوم منابع طبیعی ایران

تاریخ انتشار : 1402/11/04 - ساعت انتشار: ١١:٢٠ - گروه خبری : اخبار سازمان

هادی شفیعی/ کتاب تاریخ علوم منابع طبیعی ایران یکی از منابع مرجع و شناسنامه منابع طبیعی کشور است که توسط دکتر کریم جوانشیر به رشته تحریر در آمده است. البته این کتاب زمانی به زیور طبع آراسته و منتشر شده است که نویسنده آن روی در نقاب خاک کشیده و در جوار رحمت حق آرمیده است.

در این مقال قصد داریم شما خوانندگان، مخاطبان و کارکنان منابع طبیعی کشور را با بخش به بخش این کتاب که قسمت اعظمی از هویت سازمان منابع طبیعی کشور را - از زمان شکل گیری نخستین تشکیلات در منابع طبیعی -  در بر می گیرد آشنا کنیم. ابتدا و در نخستین گام به معرفی نویسنده کتاب تاریخ علوم منابع طبیعی ایران می پردازیم . یقیناً او کسی نیست جزء روانشاد دکتر کریم جوانشیر، مردی که یکی از شاگردانش در وصف او می گفت: او بزرگ بود و از اهالی امروز بود. با تمام افق های باز نسبت داشت و لحن آب، زمین و جنگل را چه خوب می فهمید.


  ... استاد دکتر کریم جوانشیر در سال 1314 در شهرستان خوی در استان آذربایجان غربی دیده به جهان گشود. او تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در تهران گذراند و در سال 1334دیپلم متوسطه خود را از دبیرستان البرز دریافت کرد و سپس وارد دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران شد.
دکتر جوانشیر در سال 1338 با درجه فوق لیسانس در رشته جنگل فارغ التحصیل و در سال 1339 به سمت معلم دستیار در دانشگاه تهران مشغول کار شد. وی در سال 1342برای اخذ درجه دکتری به دانشگاه مون پلیه فرانسه رفت و در دو رشته گیاه شناسی و اکولوژی به تحصیل پرداخت و پس از اخذ درجه دکترا در سال 1346از دانشگاه مذکور با سمت «استاد یاری» به خدمت خود در دانشگاه تهران ادامه داد.
دکتر کریم جوانشیر در سال 1350 به مرتبه دانشیاری ارتقاء یافت و پس از آن برای تحقیقات دوره فوق دکترا عازم دانشگاه کلرادو در آمریکا شد و علاوه بر تحقیق در زمینه جنگل، در رشته اکولوژی و اکوفیزیولوژی نیز به پژوهش پرداخت و پس از بازگشت به ایران تدریس چند درس در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران را بر عهده گرفت.
استاد جوانشیر در سال 1355 با درجه دکتری عازم دانشگاه فلوریدای آمریکا شد و در زمینه بیولوژی جنگل به تحقیق و مطالعه پرداخت و پس از اخذ مدرک اتمام دوره تحقیقات بیولوژی جنگل در سال 1368و هنگامی که کشور گرفتار جنگ تحمیلی بود به ایران برگشت و در سال1369به عضویت پیوسته فرهنگستان علوم ایران در آمد و همکاری خود را با گروه علوم کشاورزی فرهنگستان مذکور آغاز کرد.
دکتر جوانشیر طی حیات پرثمرش بیش از 10 پروژه تحقیقاتی را به انجام رسانید و در دوازده کنگره و مجمع جهانی شرکت کرد.و بیش از 20 مقاله علمی – پژوهشی در مجلات معتبر داخلی و خارجی به چاپ رسانید. از دکتر جوانشیر هفت جلد کتاب به یادگار مانده است که سه جلد آن در سالهای 1352، 1364و 1376جایزه بهترین کتاب سال را دریافت کرد.در همین سال نیز به عنوان محقق برجسته کشور از طرف وزارت جهاد سازندگی انتخاب شد.
دکتر جوانشیر نقشه های پوشش گیاهی هرمزگان، پارک خجیر، پارک سرخه حصار در حوزه آبخیز دماوند، جنگل های ارسباران، کردستان، ایلام، ممسنی فارس و بوشهر، حوزه کارون و بشاگرد را تهیه کرد.
زنده یاد دکتر کریم جوانشیر مسئولیت شاخه جنگل و محیط زیست گروه کشاورزی فرهنگستان علوم را نیز برعهده داشت و علاوه بر اجرای طرح یاد شده در دو طرح دیگر تحت عناوین « بررسی وضعیت علمی رشته کشاورز یو منابع طبیعی دانشگاه های کشور و «تهیه و تدوین فرهنگ واژه ها و اصطلاحات کشاورزی و منابع طبیعی» شرکت و همکاری داشت.
شمع وجود دکتر کریم جوانشیر استاد فرزانه دانشگاه تهران بامداد دوشنبه دهم فروردین ماه 1377 خاموش شد و دفتر حیات او که آکنده از دانش، ایمان، تلاش و مهربانی بود ناباورانه بسته شد.
 اینک سیمای عالمانه و تلاشگر استاد کریم جوانشیر در جمع اعضای شورای گروه علوم کشاورزی و منابع طبیعی همجنان در نظر ها زنده و مجسم است.
روانش شاد و روحش قرین آرامش باد.
 

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 

کاربر مهمان
1402/11/08 7:39
0
0
معرفی دانشمندان، کارشناسان و افرادی که در بخش های دانشگاهی، اجرایی و تحقیقاتی در اعتلای منابع طبیعی کشور نقش داشته اند کاری بسیار خوب و پسندیده است. لطف بفرمایید منابع مطالب ذکر شده را هم در پایان ذکر کنید. زیرا به نظر می رسد این مطالب برگرفته از مقاله زندگینامه ایشان نوشته آقای دکتر وحید اعتماد است.

باسلام و ممنون اظهار نظر شما مخاطب محترم، این مطلب برگرفته از کتاب تاریخ علوم منابع طبیعی دکتر کریم جوانشیر است که به نظر می رسد طی این سال ها به خوبی حق مطلب درباره ایشان ادا نشده است انشالله بخش به بخش کتاب ایشان جهت بهره برداری مخاطببن و کارکنان منابع طبیعی از طریق سایت سازمان به اطلاع می رسد.


نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج




سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در یک نگاه
  • سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به عنوان یک سازمان مستقل حاکمیتی، اجرایی و در جایگاه تشکیلات یکی از معاونت‌های وزارت جهاد کشاورزی مسئولیت حفظ، احیاء، توسعه و بهره‌برداری اصولی و پایدار از منابع‌طبیعی تجدیدشونده کشور را بر عهده دارد. اعمال حاکمیت و مدیریت بر اراضی منابع‌طبیعی کشور که از آن به عنوان اراضی ملی و انفال هم یاد می‌شود، مأموریت خطیر و بی‌نظیر این سازمان است.

    هدف سازمان منابع‌طبیعی و آبخیزداری کشور، حفظ و حمایت، احیاء، توسعه و بهره‌برداری اصولی از جنگل‌ها، مراتع، اراضی جنگلی، بیشه‌های طبیعی، اراضی مستحدثه ساحلی، حفاظت‌ و حمایت از آب و خاک کشور از طریق مدیریت علمی بر حوزه‌های آبخیز و رعایت اصول توسعه پایدار می‌باشد.

ورود


تماس با ما
  • ستاد مرکزی:
    تهران - بلوار ارتش - بعد از مینی سیتی - کدپستی 1955756113
    تلفن: 4-02122446540 و 02122488530 و 02122446503
    دورنگار: 02122488556
    ملاقات مردمی: 02122488476
    پاسخگویی به شکایات: تلفن 02123563478 و فاکس: 02122488557
    آدرس تارنما: www.frw.ir
    صندوق پستی: info@frw.ir


    ساختمان شماره 2 (ستاد چالوس):
    چالوس - میدان معلم(مخابرات) - کدپستی ۴۶۶۱۹۵۳۵۳۷
    تلفن: 01152226521
    دورنگار: 01152249696

there is a pic here